“tjejer som hatar tjejer”

Något som jag har märkt är att många konflikter som uppstår på skolan berör nästan bara tjejer. Tjejer som har något emot varandra, tjejer som sprider rykten om varandra och tjejer som är avundsjuka på varandra. Idag fick jag vara med på ett samtal som handlade just om detta. Arga blickar, skitsnack och hat. Det är väldigt sällan man får höra något liknande om killar på skolan. Och nu börjar jag se ett mönster.  Under höstterminen var det en annan klass som hade stora problem och dessa problem berörde endast flickorna i klassen. Ren mobbning och hat. Det var verkligen hemskt att se hur dessa tjejer behandlade varandra. Trots att de bara var tio år gamla kunde man nästan tro att de var högstadieelever. Tonårsbeteenden och cyberbullying. Huh? Jag kunde inte förstå det! Mycket hände i klassen och det hände snabbt, därför var vi lärare tvungna att ingripa fort eftersom det är vår skyldighet. Inom några dagar skulle vi hitta en lösning. Eftersom jag personligen brinner för liknande frågor fick jag ha hand om “tjejgruppen” och fokus låg på att försöka förbättra stämningen mellan flickorna.

Jag och flickorna träffades en gång i veckan, i cirka en och en halvtimme. Först i början var tjejerna arga och ville absolut inte prata med varandra men med tiden blev stämningen mellan dem allt bättre och bättre. Under träffarna samtalade vi om hur de mådde, vad som gör dem glada/arga/ledsna etc. Vi hade roliga gruppövningar, flickorna fick avsluta  varandras meningar, säga något positivt om den man satt bredvid i flera omgångar, rollspel och avslutningsvis fick flickorna skriva ett brev till en flicka som blir mobbad på en annan skola. I brevet skulle de försöka uppmuntra flickan, ge råd om vad hon skulle kunna göra för att må bättre samt hur hon i fortsättningsvis ska tänka. Nu i efterhand umgås alla flickor med varandra. En del som var fiender är nu nära vänner och det känns riktigt kul att veta att man har tagit del av denna förbättring. På ett sätt har man skapat en band med alla flickor och de kan närsomhelst komma och prata med mig.  Jag ville inte endast bli en lärare för undervisningens skull utan även för att försöka förhindra mobbning och även finnas till hands för de elever som genomgår svårigheter i både skolan men även i hemmet.

Nu är det en annan årskurs som har hamnat i samma situation. Bara flickor som ogillar varandra och som förstör för varandra. En hel klass som nu blir påverkade av stämningen mellan dessa flickorna. Tonårsfasoner och annat hemskt som flickorna gör och säger till varandra. Varför kan vi tjejer inte bara stötta varandra, uppmuntra och finnas där för varandra? Istället trycker tjejer ner varandra, de hånar och hatar. Det gäller inte bara unga tjejer utan även vuxna. Vi vill konkurrera ut varandra och se till att vi står själva med killarna. Varför ska tjejer behöva göra så mot varandra? Det är så onödigt när det finns plats för alla. Tråkigt att behöva se detta redan nu bland flickorna när de är så unga. Jag hävdar inte att tjejer ska kämpa emot killar, eller att det ska vara tjejerna mot killarna. Jag menar bara att det inte ska finnas någon hat alls. Varken bland tjejer och tjejer, killar och killar eller tjejer och killar. Som sagt, det ska inte finnas någon hat alls. Men, just nu är situationen som den är men det ska ske en förändring. Jag tror på att det kan bli bättre. Vi får se hur det kommer att gå men som jag nämnde tidigare, jag brinner för detta och därför ska jag försöka se till att det blir bra. Elever behöver bara vuxna som bryr sig om deras välmående och det gör jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *